Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

”check”SNABB LEVERANS, FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 159:-

”check”SHOPPA NU BETALA I DECEMBER MED KLARNA

Varukorgen är tom

Mat är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv, även om man inte så ofta tänker på detta. Samtidigt är det ett arv under ständig förändring. Matarvet skapas i den tid vi befinner oss.

Hur kan mat som kulturarv gestaltas och beskrivas, frågar måltidsforskaren Richard Tellström inledningsvis. Bokens skribenter fortsätter med berättelser om vad matarv kan vara, både för människor i allmänhet och för dem själva. Här skrivs om Rom och Bohuslän, om brödets roll och om honungskakan. Den internationellt uppmärksammade svenska fikastundens betydelse och kaffekalaset avhandlas. Läsarna informeras om hur mat förvarats genom tiderna, från en grop i marken till moderna kyl- och frysskåp. Och hur hanterar vi människor matarvet i kristider, som under en pandemi? Även nya råvarors etablering presenteras, som tång och annat ätligt från havet som vi svenskar ännu ej haft på våra bord. De flesta har också påtagliga minnen kopplade till skol- och sjukhusmat.

Matarv är en rik och tankeväckande volym om vad och hur vi ätit. De många bilderna berikar framställningen och stegrar aptiten. Som en extra krydda avslutas varje kapitel med ett recept.

Anita Synnestvedt är filosofie doktor i arkeologi och koordinator för kulturarvsakademin, Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS), Göteborgs universitet. Även skribent i boken.

Monica Gustafsson är utvecklare och koordinator för kulturarvsakademin, Förvaltningen för kulturutveckling, VG regionen. Även skribent i boken.

Bokens övriga skribenter presenteras i slutet av boken.

Författare Anita Synnestvedt, Monica Gustafsson

Språk Svenska

Utgivningsdatum 2021-09-09

Format Inbunden

ISBN 9789189065024

Förlag Carlsson

Antal sidor 252

Vikt 822 gr

Bokserie ()

Illustrerad Ja

Skriv en recension

Böcker från samma författareBöcker du har tittat påRekommenderade böckerBästsäljande böcker


Vi är Bestories

Bestories är en bokhandel på nätet med ett brett utbud inom böcker. Här hittar du allt från bestsellers, svindlande romaner, mäktiga biografier till prisbelönta böcker och läromedel. 

Alltid till bästa pris och snabba leveranser.

Populära kategorier

Boknyheter
Boktopplistor
Boktips

© Bestories AB  |  Om cookies  |  Sitemap